Tuesday, November 06, 2007

Why not torture?

From Bo Lindblom who has extensive knowledge about this and many other things:

1. Många som drabbas av tortyr är helt oskyldiga. De kan ha utsatts för en falsk angivelse eller de har bara råkat befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt.

2. Tortyr ger skador som kan vara hela livet. Även sedan de fysiska skadorna har läkts kvarstår mentala skador som bara kan lindras genom omfattande behandling. För de flesta drabbade finns ingen sådan behandling att tillgå.

3. Tortyr framtvingar ofta falsk information och leder till felaktiga gripanden. I USA har det nu börjat komma fram att erfarna högre militärer och tidigare anställda inom CIA och FBI är djupt oroade över Bush-administrationens inställning till information som tagits fram genom tortyr (eller med metoder som nu kallas något annat men som enligt sedan länge gällande normer definieras som tortyr). Även Danmarks statsminister har förklarat att han inte ser något hinder för att använda information som framkommit under tortyr – förutsatt att tortyren inte skett i Danmark. Men personer som är verkligt sakkunniga inom det här området betecknar bekännelser och angivelser som framkommit under tortyr som ”rotten information”.

4. Förekomsten av tortyr skärper redan existerande motsättningar i samhället. Vem som helst bör väl kunna föreställa sig hur vi skulle reagera om någon nära anhörig hade torterats.

5. För att dölja grov tortyr är det i många länder vanligt att de ansvariga tillgriper tortyr till döds – även av oskyldiga, som annars skulle kunna vittna om vad de har utsatts för, och av vilka. Här är fallet Dagmar Hagelin ett känt exempel – hon greps på grund av en förväxling, men efter förhören var hon så illa tilltygad att hon inte kunde visas upp.

No comments: