Thursday, November 25, 2010

Kultur ÄR en mänsklig rättighet

Newsmillkommentarer på Amnesty International Sveriges generalsekretare Lise Berghs replik på Fredrik Segerfeldts artikel om att Amnesty är en floskelmaskin och irrelevant. Fredrik Segerfeldt är författare och liberal debattör.

RO: "Vad är "kulturella rättigheter" för trams? Lise Bergh borde vara nog insatt i hur världen ser ut för att veta att det finns en hel del kulturella traditioner som är totalt inkompatibla med de grundläggande rättigheter hon påstår sig försvara."


Natasja: Att försvara kulturella rättigheter handlar inte om att försvara handlingar och system som med rätta eller ej faller in i kategorin kultur ifall de kränker andra rättigheter som .t.ex. rätten till liv.

Den problematik som finns med rättigheter som ibland krockar med varandra är varken Amnesty eller Lise Bergh omedveten om. Pastor Åke Gren blev fälld i Sverige för sina grova och kränkande uttalanden om homosexuella men EU-domstolen hade troligen ansett att yttrandefriheten väger tyngre. Bara för att det inte alltid är svart på vitt vilken rättighet som värderas högst i de enskilda fallen, betyder inte det att man kan förkasta en hel kategori med rättigheter.

Kvinnlig omskärelse är ett exempel på en tradition som strider mot de mänskliga rättigheterna eftersom det är både farligt, diskriminerande och rent ut sagt grymt mot de flickor som tvingas genomgå det. Däremot finns det väldigt många positiva kulturella traditioner som är väl värda att försvara. Jag utgår dock från att du egentligen redan vet det, Rufsen. Dock är det farligt att förnekla bilden så som du gör och antyda att kultur är trams och bara av ondo. Världen är inte så svartvit. Tänk om uppskattade, svenska traditioner som inte skadar människor utan snarare skapar gemenskap och glädje förbjöds?

Kulturella rättigheter inte frikopplade från andra rättigheter. Vad sägs om när en kritisk konstnär inte får ställa ut sina verk för att staten inte tycker om det hon eller han vill förmedla? Eller om en folkgrupp inte har rätt att tala sitt eget språk i sitt hemland? Eller om samer och romer begränsas att utöva sin kultur här i Sverige? Därtill är inte sällan vissa kulturella traditioner kopplat till religion, eller åtminstone sägs vissa vara det. Är dessa saker trams?

Amnesty International jobbar utifrån att de mänskliga rättigheterna är universella, dvs. att de gäller överallt och alla (alla är bara summan av alla individer). Amnesty är, i likhet med många andra organisationer och stater för den delen mycket och tydligt kritiska mot de grymma och inte sällan diskriminerande handlingar som sker i kulturens och traditionens namn. Detta hade du vetat om du följt den snart 50 åriga organisationens arbete.

Kan du skilja på kultur, religion, juridik, diskriminering, tortyr, yttrandefrihet etc. i ett historiskt perspektiv? Det kan inte jag. Därför kan jag inte heller avfärda kultur som trams eller rätten till frihet att utöva sin kultur.

No comments: