Tuesday, August 05, 2008

Well done Spielberg!

He withdrew from the cooperation with China because of their lack of...do I even have to tell you?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=745682

"Efter de två första dygnen i censurskugga har statliga kinesiska medier flera gånger gett stort utrymme åt Steven Spielbergs avhopp och det faktum att Internationella olympiska kommitténs ordförande Jacques Rogge förklarat att en bojkott av Peking-OS är otänkbar.

Kinesiska medier har talat om "en västerländsk regissör som är väldigt naiv och som gjort oskäliga utspel mot OS i Peking". Därefter har med ironi fastslagits att det kanske beror på hans unika karaktärsdrag från Hollywood.

Men så stöddigt är inte Kina. Bakom denna yta har funnits och finns en pånyttfödd krisberedskap. Efter yrvakenheten har kinesiska Darfur-sändebud och alla som kunnat mångordigt försökt förklara för utländska medier att "alla förstår inte hur mycket Kina gjort för Darfur"

Parallellt har samma budskap gått ut som många gånger tidigare: idrott och politik hör inte ihop. Det är en syn som Kina delar med Internationella olympiska kommittén och USA:s president George Bush, som ska åka till OS, det upprepade han nyligen i en BBC-intervju.

Oavsett vad det kinesiska kommunistpartiet, IOK och George Bush anser kommer OS, enligt olika kampanjgrupper, att användas som plattform för att peka ut de områden där grupperna anser att Kina missköter sig."

No comments: