Quotations from the article I mentioned below...
"Morgonidealet är en religion"
Men trots att B-människan finns på riktigt enligt allt tydligare vetenskapliga belägg, är normen i samhället fortfarande att den duktige och flitige stiger upp tidigt på morgonen. Camilla liknar själv morgonidealet vid en religion där det uppenbart är bättre att stå upp med tuppen än att vara effektiv och kunna arbeta bättre på kvällen istället.
Nukleus suprachiasmaticus - vår biologiska klocka
Vår dygnsrytm och därigenom vår förmåga att fungera och prestera styrs av en inre biologisk klocka - en liten del i Hypotalamus i hjärnan som heter nukleus suprachiasmaticus../Det är härifrån dygnsrytmen styrs men genetiskt sett är vi ändå olika.
Våra biologiska klockor avgör inte bara om vi tycker bäst om morgnar eller kvällar, De avgör också hur långt varje människas dygn är, eftersom vi också är olika där. Vissa, ofta de som är mer kvällspigga, har en inre klocka som är lite längre än det vanliga 24-timmarsdygnet.
- De flesta människor har en dygnsrytm på ungefär 24,18 timmar om man blir helt avskuren från dagsljus och almanacka. Men det finns studier där människor isolerats helt i grottor i flera veckor eller månader, och då finns en skillnad, en del har en 24 timmars cykel, en del har 27-28 timmars cykel, menar Maria Lennernäs som är professor i måltid och nutrition.
Konsekvenser för hälsan
Att bryta för mycket mot sin genetiska dygnsrytm, leder för de flesta till att man sover för lite och vid fel tillfällen. Manipulerar man sin dygnsrytm under en längre tid kan det få riktigt allvarliga konsekvenser för egna hälsan.
Experiment visar att en morgonmänniska som tvingas vara vaken länge har svårare att koncentrera sig och fatta beslut än en kvällsmänniska.
Skilda personligheter
Kvälls- och morgonmänniskor tycks även till viss del ha olika personlighetsdrag. Här finns inga tydliga omfattande forskningsresultat, men vissa tendenser är ändå klart märkbara.
Maria Lennernäs menar att morgonmänniskor är mer beroende av fasta vanor och rutiner. Kvällsmänniskor inte riktigt lika planerande och mer risktagande:
No comments:
Post a Comment