Wednesday, January 19, 2011

Ner med näsan, Sverige!

Det går inte annat än att bli illa berörd över hur Sverige gång på gång fullt medvetet väljer att bryta mot de mänskliga rättigheterna. FN ger Sverige tydliga och enkla rekommendationer. Låt bli att skicka tillbaka människor till oroliga områden där de riskerar att bli dödade! Att skicka tillbaka personer tillhörande vissa grupper, såsom kristna, till Irak är och förblir än ett tag högst olämpligt.

Tack och lov finns det modiga människor som är villiga att försöka göra något åt det. En av de 70 som greps i Kållered igår är en kompis till mig, Alexandra. Även Amnestys generalsekreterare Salil Shetty, som var på besök i Sverige igår, uttalar sig mot utvisningarna i TV4 som Sverige gjort, gör och antagligen kommer att fortsätta att göra.

Sverige struttar omkring med näsan i vädret i tron att alla utomeuropeiska människor har som högsta dröm att komma hit och utnyttja oss i all evighet. Givetvis finns det människor som gör allt för att stanna, antingen för att de helt enkelt gillar att leva här och kanske har starka band till landet. Det finns dock även de som känner att de inte har några andra reella val och sedan har vi gruppen av människor som vill och längtar tillbaka till sitt hemland. Människor som så snart de känner att de har möjlighet att göra det faktiskt tar sitt pick och pack och flyttar tillbaka.

Eller som Dut Achol Dut sa i Rapport: "There is no place like home".

2 comments:

Lasse U said...

Ja, det känns faktiskt "skämmigt" att vara svensk och se hur Sverige bollar runt dessa förtvivlade människor, mot en synnerligen riskabel och osäker framtid. Svårt att förstå hur beslutsfattarna resonerar. Helt utan empati gentemot människor, som flyr för sina liv. Känns inte bra.

Natasja said...

Det är just empatin jag inte förstår vart den har tagit vägen och den andra delen, juridiken, haltar också. När inte den ena delen borde åtminstone den andra fungera som tänkt. Mänskliga rättigheter är inte ett tillägg till andra lagar, den är en viktig grund på vilka andra lagar måste stå stadigt.

Jag tror att alltför många i Sverige lever alltför långt från den ankdam som Sverige i mångt och mycket utgör.