Friday, April 15, 2011

Bara för att Johan spelar den för mig

Glimmande nymf blixtrande öga
svävande hand på bolstrarna höga
menlösa styrka
kom, kom nu att dyrka
vin besmakt och utsläckt ljus
sömnens gud vår Morfeus.

Luckan ren stängd porten tillsluten
natthuvan ren din hjässan kringknuten
ring Norströms piskperuk
den hänger på sin spik.
Sov, somna in vid min musik
sov, somna in vid min musik.

Bofinken nyss, nyss Kajsa-Lisa
slumrande slött sin kvittrande visa
solen nyss slocknat
och föste torft tjocknat
enslighetens tystnad rår
jag tillfröjes dyrkan går.

Regnet nedöst i mullrande låga
välver i skyn sin brandgula båga
som randas lugnt och skönt
i purpur guld och grönt
sen jorden jo fus åska rönt
sen jorden jo fus åska rönt.

Somna min nymf dröm om min lyra
tills dess vår sol går upp klockan fyra
och du dig sträcker
och armarna räcker
till min kanna och min famn
eldad av mitt blod och namn.

Kajsa du dör himmel hon andas
döden ger liv åt kärlek bortblandas
men fast din puls slår matt
så blundar ögat glatt
håll med fiolen gonatt, gonatt
håll med fiolen godnatt, god natt

Tuesday, April 12, 2011

Slöjförbud eller inte?

Expo undersökte vad de olika partierna säger om slöjförbud i samband om slöjförbudet i Frankrike. De två vettigaste svaren kommer från Moderaterna och Vänsterpartiet. Udda men intressant kombination.


Moderaterna
Moderaterna skriver i ett dokument uppdaterat i augusti förra året att burka och niqab är "företeelser" som riskerar att förstärka en ojämlik syn på könen. Alla kvinnor ska veta att det "är OK att avstå från att bära klädsel som döljer ansiktet".

Samtidigt menar partiet att ett förbud mot niqab eller burka knappast skulle stärka kvinnorna eller tjejerna som bär plaggen. Reglering om vilka kläder som är lämpliga i vissa utbildningar eller yrken ska ha "lagstöd och grundas på sakliga skäl", skriver partiet.

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet skriver på sin sajt att det inte ska finnas något förbud mot burka, niqab eller liknande i vare sig skolan eller samhället. Samtidigt är partiet mån om att ingen ska tvingas att bära ett klädesplagg de inte vill ha:

"Men en lagstiftning som förbjuder slöja i olika former är inte någon bra metod för att bekämpa förtryck eller underordning av kvinnor." Ett förbud, menar Vänsterpartiet, riskerar att försvåra för de som lever under press att bära slöja och kan även bidra till att öka stigmatiseringen av muslimska kvinnor.

Monday, April 04, 2011

Läkemedelsbrist = inga avrättningar

Moahaha. Kanske det man ska göra för att få stopp på de vidriga avrättningarna, förbjuda läkemedlet? ;-)


SLUT PÅ LÄKEMEDLET I DÖDLIGA INJEKTIONER

Det var ovanligt få avrättningar i USA under hösten och det berodde på att sodium thiopental, ett läkemedel som används vid de flesta avrättningar i USA, tog slut på flera håll efter att läkemedelsföretaget Hospira, som var den enda tillverkaren av sodium thiopental i USA, slutade tillverka läkemedlet.


I november 2010 uppdagades det att ett litet företag i London hade försett bland annat staten Arizona med sodium thiopental inför avrättningen av Jeffrey Landrigan. Kort efter avslöjandet förbjöds all export i England av läkemedlet till USA . I Ohio började man därför använda ett annat läkemedel vid avrättningar. I januari 2011 blev dock myndigheterna i Ohio kontaktade av det Danmark-baserade läkemedelsföretaget Lundbeck Inc. som fått reda på att Ohio använt läkemedel från dem vid avrättningen av Johnnie Baston. Lundbeck Inc. skrev bland annat att “we urge you to discontinue the use of Nembutal in the execution of prisoners in your state because it contradicts everything we are in business to do - provide therapies that improve people's lives."

Läs vidare på:

http://www.deathpenaltyinfo.org/lethal-injection-moratorium-executions-ends-after-supreme-court-decision

Sunday, April 03, 2011

Scholl - heroes?















"Vad hade dessa människor gjort? Vari bestod deras brott? Under det att några hånade och smutskastade dem talade andra om frihetshjältar. Men kan man kalla dem hjältar? De gjorde inte något övermänskligt. De försvarade något enkelt hävade något enkelt, den enskilda människans rätt och frihet, hennes fria utveckling och hennes rätt till ett fritt liv. De offrade sig inte för en ovanlig idé, sökte inte några stora mål? Vad de ville var att människor som du och jag ska kunna leva i en mänsklig värld. Och kanske ligger det stora i att de kämpade för något så enkelt och satte sina liv på spel för det, att de hade kraften att försvara den enklaste rätten i sin hängivenhet. Kanske är det svårare att kämpa för en stor sak utan allmän begeistring, utan höga ideal, utan stora mål, utan täckande organisationer, och utan förpliktelse och ensam offra livet för den. Kanske ligger det verkliga hjältemodet i att ihärdigt försvara just det storverk."."