Tuesday, April 12, 2011

Slöjförbud eller inte?

Expo undersökte vad de olika partierna säger om slöjförbud i samband om slöjförbudet i Frankrike. De två vettigaste svaren kommer från Moderaterna och Vänsterpartiet. Udda men intressant kombination.


Moderaterna
Moderaterna skriver i ett dokument uppdaterat i augusti förra året att burka och niqab är "företeelser" som riskerar att förstärka en ojämlik syn på könen. Alla kvinnor ska veta att det "är OK att avstå från att bära klädsel som döljer ansiktet".

Samtidigt menar partiet att ett förbud mot niqab eller burka knappast skulle stärka kvinnorna eller tjejerna som bär plaggen. Reglering om vilka kläder som är lämpliga i vissa utbildningar eller yrken ska ha "lagstöd och grundas på sakliga skäl", skriver partiet.

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet skriver på sin sajt att det inte ska finnas något förbud mot burka, niqab eller liknande i vare sig skolan eller samhället. Samtidigt är partiet mån om att ingen ska tvingas att bära ett klädesplagg de inte vill ha:

"Men en lagstiftning som förbjuder slöja i olika former är inte någon bra metod för att bekämpa förtryck eller underordning av kvinnor." Ett förbud, menar Vänsterpartiet, riskerar att försvåra för de som lever under press att bära slöja och kan även bidra till att öka stigmatiseringen av muslimska kvinnor.

No comments: