Tuesday, April 27, 2010

Article 3


هر کس حق زندگی ، آزادی و امنیت شخصی دارد


everyone has the right to life, liberty and security of person
/universal declaration of human rights

Monday, April 05, 2010

Violent words against violence

K-Å:
är förstås lika upprörd över den dödliga tragedin på p-platsen i Landskrona som andra, men menar därför inte att facebook ska fungera som en folkdomstol. Vill vi som enskilda bidra till rättsäkerheten i landet går vi givetvis inte med i den nya grupp som pekar ut en viss person med namn och t o m hemadress - trots at...t ingen har dömts. Tyvärr har över 400 redan gått med. Dags för diskussion om facebooks roll.

N:
Jag har inte gått med i någon av de grupper som är relaterade till den brottet och har inte tänkt göra heller. Det är fruktansvärt, givetvis, men kan inte heller låta bli att förundras över folks till synes rätt begränsade empati, geografiska om inte annat. Det får mig att fundera äver ifall inte denna "begränsade empati" ibland kan leda till mer hatiska känslor än positiv gemenskap mot orättvisor och våld? Är det ett sätt för folk att unvika det egna ansvaret för samhället och de större diskussionerna genom att gå samman mot enstaka individers hemska öden? Jag kan inte hjälpa att förundras över folks enorma vrede som finns men som så sällan manifesteras i ett mer genuint engagemang.

K-Å
Träffande reflektioner! Dessvärre tror jag att väldigt många av dem som gått med i den aktuella fejsbokgruppen inte reflekterat alls utan helt enkelt är - för att uttrycka det snällt - "offer" för en slags masspsykos. Vissa andra utnyttjar tveklöst och cyniskt situationen med politiska baktankar.Jag behöver nog inte säga vilka jag tänker på. Många av dem som gått med i fejsbokgruppen bör vara så ärliga mot sig själva och andra att de i n t e går med i annandagens båda antivåldsmanifestationer i Landskrona. Människor som snackar som spöstraff, hagelbössor i nacken och offentliga hängningar har förstås inte dylika manifestationer att göra.

För ett antal år sedan deltog jag själv i en antivåldsemonstration i X där vuxna och - åtminstone till synes - stadgade människor omkring mig i hatiska ordalag beklgade att dösstraffet var avskaffat i Sverige. Den i övrigt värdiga manifestationen anordnades med anledning av att två skolpojkar mördat en tredje.